10 cărți pe care trebuie să le citească orice tânăr

de Horia Ghibuțiu

 

Am ales, pe baza unei selecții subiective și deliberat foarte diverse, 10 cărți pe care să le citești acum. Sunt apărute la edituri cunoscute de la noi, și sunt scrise de autori români și străini importanți, cu excepția celor care sunt deosebit de importanți, din motive pe care le vei descoperi singur.

Te vor duce în niște călătorii fabuloase, prin lumi reale sau imaginare pe care nu le cunoști, și-ți vor îngădui să fii parte a unei experiențe unice – pot fi multe lucruri mai captivante decât să tragi cu ochiul la mintea altuia?

Îți vor deschide portaluri de înțelegere a lumii, indiferent de temele abordate – dragostea, arta, conviețuirea, istoria contemporană, etnogeneza, școala vieții sau comerțul cu încălțăminte sportivă.

Vei deveni, grație acestor experiențe intelectuale și emoționale remarcabile, acea persoană din grup care va zice că n-a văzut filmul, dar a citit cartea.

Vei fi acea persoană din prezent care poate înțelege viitorul și datorită trecutului. Te vei putea lăuda cu citirea lor – vei petrece în compania lor ceva mai mult decât îți ia să te pui la curent cu ce e trendy în rețelele sociale. Iar în anturajul tău, vocea ta va căpăta autoritate, credibilitate, sensibilitate. Și ceva pe care și generația ta pare să-l prețuiască, deși, ca totdeauna, se câștigă cu greu și se pierde foarte ușor – respectul.

 

„De-a dacii și romanii. O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor” – Dan Alexe (Editura Humanitas, 2023)

Tot ce nu ai învățat la școală – dar ar fi fost cazul, dacă avea cine să predea o programă smart & sexy – despre formarea limbii române găsești în această carte sclipitoare, cea mai mare generatoare de controverse despre subiecte vechi, însă încă sensibile. Erudit, rafinat cunoscător al unor limbi rare, polemist temut, de calibru – doar câteva trăsături care inspiră la acest om de litere cu totul special. Exact și intransigent ca VAR-ul din fotbal, însă natural, nu artificial, Dan examinează originea cuvintelor, modul în care s-a desfășurat faza și dă verdictul irefutabil.

Pertinență: *****

 

„Refugiul timpului” – Gheorghi Gospodinov (Pandora M, Grupul editorial TREI)

Scrierile acestui bulgar sunt de-a dreptul sorbite la nord de Dunăre, mai cu seamă după ce a fost primul nostru vecin, din țara pentru care ai noștri ne făcuseră antene TV artizanale, care a luat râvnitul Booker International Prize, 2023. „Refugiul timpului” e un timp câștigat pe care să-l petreci cu o carte. Sunt sedus de fiecare rând scris de Gospodinov, dar o las pe Olga Tarczuk să te îmbie să-l citești pe bulgar, că nu degeaba a luat scriitoarea și activista poloneză Nobelul pentru literatură: „nimeni altul nu poate armoniza în același text o idee stranie, o fantezie minunată și o scriitură fără cusur”.

Imaginație: *****

 

„Grand Hotel Europa” – Ilja Leonard Pfeijer (Editura Nemira, 2023)

Dacă ești o persoană în al cărei lexic adverbul nehotărât „cumva” e prezent cu frecvența sosirilor de la un aeroport internațional, voi folosi și eu acest termen: cumva, dar te vei prinde doar după ce o vei citi, cartea asta te va ilumina. Un fragment: „chiar credeam că toți asiaticii și americanii ăia pricep vreo boabă din operele de artă pentru care stau la coadă ore întregi? Chiar și pentru turiștii occidentali se căsca o prăpastie de netrecut între lumea reală experimentată de ei și contextul istoric și religios în care apăruseră aceste opere”. Citește această carte contemporană despre declinul Europei și vei astupa prăpăstii.

Elocință: *****

 

„Shoe Dog: memoriile creatorului Nike” – Phil Knight (Editura Publica, 2016)

Cartea asta mi-a dat-o Virgil Stănescu, fost baschetbalist de prestigiu peste Ocean și cel mai deștept om din managementul sportiv pe care-l cunosc. E despre cum să construiești un brand de faimă globală, despre antreprenoriat ca la mama lui, un ghid extrem de util pentru toți cei care au curaj, tenacitate și un vis aparent imposibil de materializat.

Inițiativă: *****

 

„Rațiune și simțire” – Jane Austen (Editura Litera, 2024)

Știi cărțile nerăsfoite, condamnate să fie făcute cadou de Secret Santa și pasate la nesfârșit? „Rațiune și simțire” e un cadou pe care să ți-l faci și să-l păstrezi. În afară de faptul că e o bijuterie literară nemuritoare, e un „objet du désir”. Îngăduie-ți luxul de a păstra această carte care omagiază Colecția Cranford, celebra bornă a legătoriei de carte engleză. Design-ul cărții pe care o ții în mână reinterpretează contemporan, prin motive și culori distincte, o ediție de colecție. Splendidă pe dinafară, fascinantă înăuntru. Cu Jane Austen, lectura avansează cu ușurința pe care o ai în vis când zbori și te miri ce simplu era.

Rațiune și simțire: *****

 

„Singuraticul” – Eugène Ionesco (Editura Nemira, 2023)

„La treizeci și cinci ani e timpul să te retragi din cursă. Dacă există vreo cursă. Mă săturasem până peste cap de serviciul meu. Se făcuse deja târziu, cei patruzeci de ani nu erau departe. Aș fi murit de plictiseală și de tristețe dacă nu aș primit o neașteptată moștenire”. Așa începe singurul roman, publicat în 1973, scris de Eugène Ionesco, o raritate din mult mai multe motive decât acesta. „Le Point” nu s-a înșelat creând acest orizont de așteptare: „s-ar putea ca peste câțiva ani să ne dăm seama că «Singuraticul» este una dintre operele esențiale ale timpului nostru, care sondează și detaliază boala secolului”. Dacă ai vârsta descrisă, bucură-te: moștenirea pentru tine e această carte neprețuită.

Unicitate: *****

 

„Povestea unui copil” – Peter Handke (Editura ART, 2023)

Dacă aș fi membru al juriului care acordă Nobelul pentru literatură, aș motiva premiul înșfăcat de acest austriac cu mamă slovenă și tată neamț prin faptul că poate face din povestea unui copil, așa cum scrie pe coperta 4 a cărții pe care ți-o propun, o „investigație filosofică”. O carte scurtă, dar mare, a unuia dintre cei mai importanți scriitori de expresie germană ai timpurilor noastre.

Delicatețe: *****

 

„Drumul lui Constantin. Evadarea lui Brâncuși din România. O reconstituire cu fotografiile autorului” – Sorin Trâncă (Editura Humanitas, 2023)

O lucrare ce ține de excelența jurnalistică și fotojurnalistică, totul pornind de la o idee simplă, pe care o expune autorul: „Viața lui Constantin Brâncuși e mult mai puțin cunoscută decât operele sale. Una dintre cele mai populare anecdote despre Brâncuși este că a plecat spre Paris pe jos din România. Nimeni însă nu a cercetat acest moment din viața lui”. Wow!

Reconstituire: *****

 

„Fluture pe perdea (antologie alcătuită de Florin Hălălău)” – Alexandru Andrieș (Editura Paralela 45, 2023)

„Bărbații-s făcuți din carne/ Femeile din oțel/ Ar fi trebuit să fie invers/ Dar Dumnezeu mai greșește și el”. Cam așa sună niște versuri din prima colecție reprezentativă a poeziei lui Alexe, cel mai cool (încă) sexagenar care cântă blues/ jazz/ rock/ folk, toate, în mod ironic. Zice fain o profă de la Litere (conf. univ. dr. Cristina Bogdan, Universitatea din București) despre arhitectul cuvintelor potrivite: „În versurile lui Alexandru Andrieș intri ca-n «Muzeul inocenței» din Istanbul, creat de Orhan Pamuk, precum o oglindă venețiană în care să se reflecte romanul omonim”. Am fost, sunt și rămân fluture pe perdeaua lui Andrieș, că bine mai scrie, lua-mi-aș vestă ca a lui, măcar de-ar fi molipsitor.

Delectare: *****

 

„Warren Buffett și școala vieții. Bulgărele de zăpadă” – Alice Shroeder (Curtea Veche Publishing, 2022)

O cărămidă de carte, dar care-și găsește cu ușurință loc în bibliotecă, pe rafturile alea pe care pică și ochii musafirilor. Cinstit vorbind, cât de subțire putea ieși o carte despre copilandrul care vindea gumă de mestecat și se visa cel mai bogat om din lume, ceea ce și avea să ajungă, în anul de marcă pentru Warren și pentru criză, 2008? Presa a pretins că această carte ar trebui să devină Biblia oricărui om de afaceri, verosimil, mai ales că asta explică de ce e atât de groasă. Dar nu subestimați munca autoarei. Parcă era și-un vers: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!…“.

Inspirațional: *****

 

 

Dacă aveți și alte recomandări, abia le așteptăm pe contact@webspire.ro sau poate chiar pe Social Media de tineret: webspire.ro.