Fie că vrei să dansezi la festivaluri sau în cluburi până dimineața, să te relaxezi pe o plajă cu nisip roz, să bei cocteiluri pe acoperișul unui zgârie-nori sau să încerci feluri noi de mâncare, să admiri clădiri vechi și să vezi cum trăiesc alte popoare, doar călătoriile îți oferă acest gen de experiențe și lumea abia așteaptă să o descoperi în felul tău.
Cu bagaj de cală sau cel mult 8 kg, low cost sau avion de linie, cu mașina personală sau autocarul, buget limitat sau generos – călătoriile de la douăzeci și ceva de ani sunt cele mai frumoase! Înainte să simți cu adevărat ce înseamnă rate la bancă, școala copiilor, economii pentru mai târziu sau tot felul de urgențe medicale, dă frâu liber dorinței de a vedea lumea și bucură-te de libertate!
Am făcut o listă cu 12 locuri pe care merită să le vizitezi până la vârsta de 30 de ani și sper să bifezi cât mai multe dintre ele și să adaugi și altele. Un mic sfat: evită perioadele foarte aglomerate (lunile iulie-august, vacanțele școlare sau Crăciunul), dacă vrei să găsești prețuri mai bune și mai puțini turiști.
1. Florența
Spiritul italian ne este apropiat nouă, românilor, ne simțim atât de bine acolo și asociem Italia cu ideea de vacanță. De aceea deschid lista cu capitala regiunii Toscana, care are și cultură, și istorie, și vinuri de top, modă, mâncare și multe altele!
Este ușor să te descurci fără mașină sau transport în comun, iar toate drumurile pot să înceapă, la Florența, din Piața Domului. Chiar dacă nu te pasioneză prea mult arta, nu rata ocazia de a vizita Galleria dell’Accademia, pentru a-l vedea pe David al lui Michelangelo și ia un mic tur ghidat la Muzeul Uffizi, ca să vezi esența galeriei, pentru că Florența este locul în care s-a născut Renașterea. Ia la pas străduțele pline de cafenele și magazine artizanale cu articole din piele, ca să ajungi în Piazza della Signoria. Dă-ți timp să fotografiezi statuile, Palazzo Vecchio și palatele din jurul pieții, apoi ia-ți o înghețată și simte forfota orașului, înainte de a continua plimbarea spre Ponte Vecchio – podul peste râul Arno.
2. Barcelona
Colorat, vesel, însorit și plin de viață: așa este orașul catalan în orice anotimp, datorită spiritului mediteranean, arhitecturii moderniste și, mai ales, datorită spaniolilor. Ia încălțările cele mai comode și plimbă-te pe bulevardul La Rambla și străduțele adiacente, intră în piețele locale și gustă tapas și vinuri specifice zonei și simte briza Mediteranei pe Plaja Barceloneta. Programează-ți și o vizită la Catedrala Sagrada Familia, în Parcul Guell, Casa Batlló, Casa Mila, Fundația (Muzeul) Joan Miró și Muzeul Picasso. Poți să mai vezi un spectacol de flamenco, să faci un tur gastronomic, să urci cu telecabina pe Dealul Montjuic sau să vizitezi Camp Nou – stadionul olimpic din Barcelona.
3. Praga
Să nu subestimezi capitala Cehiei până când nu ajugi să o cunoști. Este genul de loc care le are pe toate: baruri, cluburi, restaurante de toate felurile, gelaterii și cafenele, muzee ieșite din tipare, arhitectură, istorie, natură și mâncare gustoasă. O dată ajuns acolo, vrei să revii iar și iar. Oprește-te la mijlocul Podului Carol și privește în jur: Vltava cea învolburată, statuile gotice care stau strajă peste tot, turnurile din capetele podului și, mai ales, Castelul praghez. Este un peisaj care îți taie răsuflarea, mai ales atunci când sunt pomii în floare.
Și berea, ah, berea cehească! Cea mai bună din lume, o să vezi! Merită o vizită la Praga măcar pentru a te convinge.
4. Paris
Cu siguranță îți vor trebui mai multe vizite la Paris, ca să îl cunoști cu adevărat. Și s-ar putea ca prima impresie să nu fie cea pe care contai. Așa e Parisul. Nu vrea să mergi la el cu idei preconcepute, cu clișee din seriale cu fashioniste sau tot felul de pretenții.
Du-te fără nicio așteptare și descoperă-i grandoarea abia atunci când ești pe malul Senei, pe Podul Alexandre III sau în Piața Operei Garnier. Turnul Eiffel, Muzeul Luvru și Bulevardul Champs Elysees cred că le ai, deja, pe listă. Mai adaugă Cartierul Montmartre, unde nu o să reziști mirosului de clătite proaspete, Basilica Sacre Coeur, de unde se deschide o panoramă superbă asupra întregului oraș, o plimbare pe Sena cu vaporașul și neapărat să bei o cafea la Café de Flore.
Și nu uita: între 26 iulie și 11 august 2024 aici se vor desfășura Jocurile Olimpice de Vară!
5. Roma
Iar Italia? Da, iar. Și nu e totul, mai urmează. Dacă era după mine, umpleam toată lista numai cu locuri din Italia. Dar am zis să respect ce mi-au cerut oamenii ăștia de la site, să nu pară lipsă de imaginație.
În primul rând: încălțăminte comodă, sticlă cu apă și pălărie de soare! O să mergi mult pe jos și nu o să îți pară rău. Premiul sunt înghețatele de pe drum, espresso la mama lui acasă, panini cu prosciutto (cotto sau crudo, cum îți place), Tiramisù și Panna Cotta.
Aspetta: înainte să te așezi, ascultă cum susură apa în numeroasele fântâni arteziene ale Romei. În Piața Navona, în Campo de’ Fiori, Fontana della Barcaccia din Piazza din Spagna, Piazza del Popolo, Fontana di Trevi și multe, multe altele. Cred că este de ajuns, la prima vizită la Roma, să faci un tur al fântânilor, ca să îți dai seama de măreția orașului de pe malul Tibrului. Și dacă tot am pomenit de Tibru, neapărat să ajungi în cartierul Trastevere (Tras+Tevere, adică Tibru în italiană, v-ați prins, da?), un loc boem, plin de studenți, pizzerii tradiționale, magazine artizanale și artiști stradali talentați.
6. Insula Creta
Aproape de România, dar atât de exotică și la prețuri decente, Creta este cea mai mare dintre insulele grecești și a cincea ca mărime din Marea Mediterană. Aici vei găsi plaje extraodinare, apă azurie, orașe antice, oameni primitori și mâncare excelentă, pentru toate gusturile.
Plaja Elafonissi este de neratat, pentru nisipul roz și apa în nuanțe inifinite de turcoaz, ca o piscină imensă. Rezervă o zi și pentru Balos, o altă plajă unică, sălbatică, numai bună pentru snorkelling, îmbăiat și peisaje care îți rămân mereu în minte. Să ții minte că aici e mai bine să vii pe mare.
Vizitează și orașul Chania, cu Portul Venețian, taverne pe malul mării și străduțe pietruite, prin care să te pierzi ca într-un labirint, dar și Palatul din Knossos – centru al civilizației minoice, cu frescele sale impresionante și miticul Labirint al Minotaurului.
7. New York City
Avem zbor direct din București, viza nu se mai ia greu – nu ai nicio scuză să nu ajungi în orașul care nu doarme niciodată! Da, poate că sună ca un clișeu, dar chiar așa este.
De cum pui piciorul pe pavajul Manhattan-ului, ai să simți cum New York City te absoarbe și nu o să vrei să te împotrivești. Dă dependență și nici măcar nu știi de ce! Pentru că este agitat, poluat, scump și îți stoarce toate puterile – dar este atât de frumos și de romantic! Urcă în Top of the Rock și Empire State Building, plimbă-te pe Madison și Fifth Avenue, traversează Podul Brooklyn, admiră Grand Central Terminal, zăbovește pe treptele muzeului Met ca să privești oamenii, stai pe o bancă în Central Park, bea o cafea pe Bleecker Street în Greenwich Village, mănâncă o pizza în Little Italy și ieși la un brunch în weekend, ca newyorkezii.
8. Amsterdam
Indiferent de motivul pentru care vrei să ajungi aici și de cum bei cafeaua, Amsterdamul are mult mai multe de oferit decât celebrele coffee shops, despre care nu știu, oricum, nimic. Trecând peste imaginile cu lalele și biciclete, partea cea mai frumoasă a orașului sunt, așa cum era de așteptat, canalele, pe care e bine să le vezi și de pe mal și de pe apă, într-un tur cu vaporașul. Singel, Herengracht, Keizersgracht și Prinsengracht sunt cele mai importante canale ale orașului, dispuse concentric, legate prin zeci de poduri instagramabile, cu flori și biciclete, ca să rămânem în minte cu imaginea simbolică a capitalei Olandei.
Berea e de nota 10+, dar mâncarea olandeză… aici e altă poveste. Nu intru în detalii, pentru că nu vreau să supăr pe nimeni, dar mai bine căutați restaurante asiatice sau street food!
9. Aurora Boreală în Norvegia
Nici mie nu îmi place frigul, dar deloc. Însă pentru Aurora Boreală îmi pun șosetele alea groase și o caut. Când? Mai degrabă primăvara sau toamna, în preajma echinocțiilor. Unde? De exemplu, în Norvegia, la Tromso, Svalbard sau Lofoten. Poți să afli cu o anumită precizie când se văd luminile colorate care dansează cu o simplă căutare pe site-ul Space Weather Prediction Center (SWPC).
10. Sardinia
De ce tocmai Sardinia? Aș putea reduce simplist la două cuvinte: plaje și mâncare. Sigur, are mult mai multe de oferit decât atât și poți închiria o mică mașină, să o străbați în lung și-n lat, ca să te convingi. Sau să stai vreo două zile în orașul Alghero, să vezi unde au cea mai bună înghețată. Dar tot la plaje și mâncare o să revii.
Costa Smeralda, cu portul elegant din Porto Cervo, plajele Cala Goloritzé (accesibilă pe mare), Cala Luna, Cala Brandinchi (sau Micul Tahiti, datorită culorii turcoaz a apei clare), Cala Biriola – sunt doar câteva dintre locurile speciale din Sardinia, cu peisaje incredibil de frumoase.
Cât despre mâncare… ai grijă! Totul este atât de bun și de proaspăt, încât îți vine să guști din toate! Spaghete cu scoici (vongole), lorighittas (un fel de paste specifice Sardiniei), pane carasau (un fel de pâine tradițională, ca niște foi subțiri și crocante), zuppa gallurese (asemănătoare cu lasagna) și, la final, lichior și digestive din fructe de pădure, mirt sau limoncello abia scos de la gheață.
11. Viena
Capitala austriacă merită vizitată în orice anotimp, chiar dacă obișnuim să o asociem cu Târgul de Crăciun. Ani la rând Viena a ieșit prima în topul orașelor europene în care merită să locuiești, pentru că e un loc sigur, foarte puțin poluat, curat, are o rețea de transport în comun impecabilă și are o viață culturală efervescentă. Toate într-o atmosferă imperială care te face să ți-o imaginezi pe Împărăteasa Sissi plimbându-se prin curțile interioare ale Hofburg-ului, savurând violetele trase în zahăr de la celebra cofetărie regală Demel.
Dacă am pomenit de Hofburg și Demel, plimbarea prin Viena poate să înceapă chiar de aici, spre străduțele cu magazine de brand și cafenele, care merg spre Operă. Palatele Belvedere și Schonbrunn, cu grădinile lor generoase, MuseumsQuartier (un cartier al muzeelor, într-adevăr), Casa Hundertwasser sunt alte atracții care merită toată atenția. Iar o plimbare cu tramvaiul pe Ring (șoseaua care încercuiește centrul vechi al orașului) completează tabloul vienez. Daa, iar spre după-amiază nu trebuie să lipsească o sesiune de shopping pe Mariahilferstrasse.
- Și cel mai important: locul ACELA special din inima ta, în care ai visat mereu să ajungi, dar din motive obiective sau pretexte (nu am bani, nu am timp, nu am cu cine, merg la anul, nu e momentul potrivit etc.) nu ai reușit. Fie că e la mare, la munte, o capitală sau la țară – du-te! Oricât de departe ți se pare!
Lumea asta mare și frumoasă este plină de locuri care abia așteaptă să le descoperi și ține minte: atunci când îți dorești cu adevărat să ajungi într-un loc, oricât de îndepărtat, Universul va conspira să îți împlinească visul. (Sigur, nu e nicio conspirație, doar îți canalizezi energia, mintea și resursele în acea direcție. Ca-n viață.).